Az üzleti célkitűzések 9 aranyszabálya

Az üzleti kudarcok egyik leggyakoribb oka a nem megfeleő célkitűzések miatt van.

Bármilyen hihetetlen, de sok vállalkozás nem igazán tűz ki üzleti célokat, vagy még ha ki is tűz néhányat, nem veszi azokat komolyan. Mások kitűznek ugyan, de nem a megfelelő célokat tűzik ki. Mindkét eset átvezet bennünket ahhoz a problémához, hogy sokan nem is tudják, hogy miért és hogyan is érdemes a célokat kitűzni.

Pedig egy cél sikeres megvalósításának az egyik legnagyobb titka abban rejlik, hogy maga a cél megfelelően legyen kitűzve. Ha ezt jól csinálod, már meg is tetted az első hatalmas lépést a megvalósítás felé tett úton.

Sajnos az iskolában ritkán esik szó arról, hogy hogyan tűzzünk ki sikeresen célokat magunk elé, vagy hogy azokat hogyan valósítsuk meg eredményesen. Így nem csoda, ha eddig sokszor csalódottan szembesültél azzal, hogy egy-egy célod nem teljesült. De ennek most vége!

Íme a legfontosabb szabályok, amelyekre, ha odafigyelsz, már meg is tetted az első hatalmas lépést a célod megvalósítása felé!

Ráadásul INNEN letölthetsz egy ingyenes célkitűzést és megvalósítást támogató füzetet, ami segít ezt azonnal a gyakorlatba is átfordítani.

 1. A célodat mindig írd le! Az a cél, amit nem írsz le, olyan, mintha nem is létezne.
  Azzal, hogy leírod, magad előtt is megerősíted, hogy komolyan gondolod a dolgot. Írd le és olvasd el naponta lehetőleg minél többször.
 2. A célodat pozitív állításként fogalmazd meg. Azt fogalmazd meg, amit el akarsz érni, ne pedig azt, amit el szeretnél kerülni.
 3. A célod legyen fontos és vonzó a számodra. Legyen eléggé motiváló és hívogató ahhoz, hogy valóban el akard érni és ezért hajlandó legyél erőfeszítéseket is tenni. Ha nem akarod igazán, akkor felesleges erőfeszítéseket tenned érte, mert az puszta energiapazarlás és attól veszi el a figyelmedet, ami pedig igazán fontos lenne neked.
 4. A célod mindenképpen olyan legyen, amit te magad egyedül, vagy a csapatoddal el tudsz érni. A célodnak nem szabad a külvilágtól, más emberektől vagy a szerencsétől függenie, csakis tőled! A célodat mindig magadra vonatkoztatva fogalmazd meg.
 5. A célod legyen olyan konkrétan megfogalmazva, amennyire csak lehetséges. A lehető legpontosan fogalmazd meg, hogy mi az eredmény, amivel elégedett vagy.
 6. A célod teljesülése legyen egyértelműen észrevehető a számodra, azaz tudnod kell pontosan, hogy mikor érted el a célodat.
 7. A célod lehetőség szerint legyen mérhető. Ez teszi lehetővé, hogy nyomon tudd követni az előre haladásodat.
 8. A célod megvalósulását kösd konkrét időponthoz. Enélkül előfordulhat, hogy egy soha véget nem érő történet lesz, amit folyton húzol, halogatsz vagy tolsz magad előtt. A kitűzött határidő ösztönzőleg hat a cselekvésre.
 9. Ha túl messzinek tűnik a cél, bontsd le kisebb szakaszokra.
 10. a céljaid legyenek reálisak

Ha szeretnél még hatékonyabb lenni a céljaid megvalósításában, próbáld ki most teljesen díjmentesen a CÉL.OK Programot, amit azért dolgoztam ki, hogy segítsek minél hatékonyabban és eredményesebben megvalósítani a céljaidat!